Tuesday, 24 May 2016

Interview?!





Aku dapat panggilan interview, buat kali kedua. Tapi, tapi, tapi, panggilan ni aku dapat masa aku tengah seronok dengan pembelajaran Diploma aku. Mengapa? Mengapa ini harus terjadi? Benda ni aku dah apply lama, tahun lepas. Tapi, lepas setahun baru dapat panggilan. 

Masa kena call tu, aku tak ada rasa apa pun. Teruja tidak, seronok pun tidak. Because I'm on my half way to get my Diploma. Sudahnya aku buntu, esok kena pergi interview. Puas aku berfikir sejak dari beberapa hari yang lepas. Aku dah buat keputusan nekad. Aku tak pergi pun interview besok. Aku ada sebab aku sendiri kenapa aku tak nak pergi.  

  1. Sebab aku dah pernah hadiri temuduga kerajaan yang sangat *huff* dan aku langsung tak ada idea dan tak prepare apa-apa. Untuk kali ni pun, aku langsung tak ada sediakan apa-apa. Jadi bagi aku, adalah lebih baik tak pergi daripada kena permainkan oleh mereka. 
  2. Aku betul-betul tak faham dengan terma "mencari orang yang berpengalaman" tapi, orang yang mereka panggil untuk interview ni langsung tiada pengalaman (mungkin tak semua, tapi hampir kesemuanya). And I was like, "The hell??! Are you trying to fool me?!" Mereka terlebih expect yang semua datang ni ada pengalaman. Dan, satu soalan yang bermain di minda aku, "masa mereka masuk kerja dulu, ada kena tanya pengalaman mereka ke? (atau mereka masuk ni guna kabel baeekk punya?)" Hmm. 


Bagi aku, biarlah. Aku rasa rezeki aku bukan kat situ. Mungkin lain kali. Aku cuma nak fokuskan pembelajaran aku yang berbaki beberapa semester ni. Rasa sayang kalau nak lepaskan macam tu je. Lagipun, nawaitu aku sambung belajar tu, bukan setakat nak huha-huha dengan coursemates aku je. Memang niat aku sambung belajar sebab nak dapatkan kehidupan yang lebih baik. Mana tahu, lepas dapat Diploma, pekerjaan yang aku dapat lebih baik dari ini? 

Allah knows best. x. 


5 comments:

  1. takpe melepas kali ni, yang penting habis belajar dulu dan dapat diploma. insyaAllah nnti dapat peluang baru :)

    ReplyDelete
  2. diorang saja tanya ada pengalaman tu mayb nak tengok the way kita answer and handle pressure =)

    good luck utk study awak =)

    ReplyDelete
  3. Always have faith in Allah ~

    ReplyDelete
  4. in shaa Allah rezeki di mana-mana

    ReplyDelete
  5. Insyaallah.. ada yg lebih baik. HE know the best. =)

    ReplyDelete