Monday, 28 November 2016

I L Y .


"Saya sayangkan awak, sampai bila-bila dan saya nak bawa awak ke Jannah." 

Guys. 
Kalau kau betul-betulkan sayangkan seorang perempuan tu, kau mesti tunjukkan perasaan sayang kau tu dengan cara yang sebetulnya. Dan cara paling terbaik untuk menyalurkan perasaan kasih sayang itu adalah dengan mengahwini perempuan tersebut. 

Guys. 
Kasih sayang takkan bertumbuh dengan sendirinya sebaik sahaja kamu sudah diijabkabulkan, haruslah perasaan kasih itu dibajai dengan membelai pasanganmu, melayan ia dengan baik-baik. Bukan setakat masa bercinta sahaja kau kena ambil dan curi hatinya. Malah juga selepas kahwin. 

Perempuan itu mahunya bukan yang tidak-tidak tetapi perhatian dari lelaki yang paling dia sayang. Cukup kau sudi mendengar ceritanya, memahami isi hatinya, dan memberikan respon bila dia tanya, dia rasa itu sudah cukup.

Kerenah perempuan memang merumitkan apabila dia mampu beetukar dari matahari kepada awan kelabu dan ribut petir dalam masa 15 minit, tapi, percayalah, kalau kau pujuk dia dengan cara yang betul, hatinya akan lembut. 

Walau apa pun, usah pula terlalu manjakan perempuan yang kau sayang sampai dia susah nak berdikari, atau kau terlalu mengabaikan perasaannya sehingga dia tak kisah bersendiri. 

Kasih sayang yang dianyam dengan toleransi dan perasaan saling memerlukan, akan buat pasangan kau bahagia. Malahan juga, dirimu sendiri. 

Bukan susah nak semai kasih sayang.

x.


2 comments:

  1. Yang penting, saling memahami n brtoleransi. Jgn brsikap pentingkan diri sendiri. ;)

    ReplyDelete