Tuesday, 9 August 2016

Dapur berasap: Nachos




Huiii.

Kali ni aku nak kongsi macam mana nak buat Nachos. Sebenarnya makanan ni simple je, terpulang pada individu nak masukkan bahan apa dalam Nachos ni. Senang cakap, ikut sedap kau je lah nak campak bahan apa pun!

Tapi, aku tak kira jugak, aku nak kongsi juga macam mana aku sediakan Nachos ni! Hahahaha.

1) Sediakan bahan. 



Mestilah sediakan bahan dulu, kalau tak ada bahan, macam mana nak masak? Betul tak? Haa, apa lagi, dah boleh sediakan senarai untuk bahan Nachos sekarang! 

Atas tu bahan yang aku guna: 
Keropok Chacho's, 
daging kisar jenama Ramly, 
sosej 2 batang, 
bawang besar, 
mayonis dan, 
keju. 

Bahan-bahan tersebut korang boleh ubah ikut suka hati. Boleh juga kalau nak tambah bagi nampak lebiih 'sihat', letaklah zaitun ke, kalau nak pedas tambah cili ke. Jangan tambah durian sudah! Tu melampau nama dia. Kahkah. 

2) Potong bahan. 


Sekarang boleh pergi ambil sasaban (papan pemotong) dan pisau. Apa? Jangan tengok je, potonglah! Kalau aku pula yang minced beef tu aku lerai-leraikan guna jari. Tak payah gelilah, nanti sendiri nak makan juga, kan? 

3) Tumis bahan. 


Seterusnya, ambil kuali dan sudip. Masukkan minyak*, tunggu minyak panas secukupnya dan bahan mentah yang perlu dimasukkan terlebih dahulu adalah daging. 

Godek-godek daging tu jangan biar melekat kat kuali. Tunggu sampai daging tu bertukar warna menjadi coklat keperangan, barulah boleh masukkan bahan lain. 

* Jangan masukkan minyak banyak sangat, cukup dengan anggaran satu sudu makan. Sebab, nanti minced beef tu sendiri akan keluarkan minyak dari daging dan minyak jadi banyak. (Muak la korang makan kalau banyak sangat minyak)


Bila minced beef dah bertukar warna coklat keperangan, masukkan sosej atau bahan-bahan yang korang sediakan. 

Gaul bahan tersebut supaya setiap inci bahan masak. Ecewah. 


Selalunya kalau makan Nachos, mayonis tu cecahan untuk Nachos. Tapi aku buat kelainan sikit, aku letak dua sudu mayonis ke dalam bahan tumisan. (Untuk part ni kalau tak nak ikut aku pun tak mengapa). 

Terakhir, masukkan bawang besar! Aku suka bawang besar jadi masukkan ke dalam resepi. kalau korang tak suka, tak perlu letak. Aku tak paksa. 



Last but not least, aku kira ni adalah step yang paling manusia sukai. Letakkan cheese ke dalam bahan tumisan. Aku letakkan dua keping cheese ke dalam bahan tumisan aku ni. 

Nak cairkan cheese ni ada banyak cara, sama ada macam aku buat, atau nak gunakan microwave, terpulang, Ikut keselesaan anda seperti yang aku dah beritahu awal-awal.

4) Susun chips Chacho's 


Untuk langkah ini, terpulang juga kepada korang nak susun dalam pinggan ke, daun pisang ke, talam ke, janji susun! Susun kemas-kemas. 

5) Nachos siap! 


Lepas tu letaklah bahan tumisan tadi tu ke atas chips Chacho's dan Nachos korang telah pun siap. 

Simple bukan? Selamat mencuba! x. 


7 comments:

  1. ooo boleh tahan juga la senang nye nak buat tu eh.. bgus2..

    ReplyDelete
  2. simple n sedap! ok boleh la sis buat... =)
    *alamak yunk yeke x blh tekan kotak komen.. try tekan komen utk entry lain. blh x? =)

    ReplyDelete
  3. wahhhh nampak sedap sangat. resepi pun senang :D

    ReplyDelete
  4. Nampak senang...macam sedap :D

    ReplyDelete
  5. whoahhh bole cuba buat ni!!
    followed here #55
    follow back and keep in touch okayh <3

    ReplyDelete
  6. Mudahnya... 😍😍😍

    ReplyDelete
  7. cm sdap jer., mudah plak tu.,

    ReplyDelete